#

CEBULA DYMKA

Cebula dymka

 

Cebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych


Właściwości cebuli
Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu.


Uprawa cebuli
Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady lub z dymki (najczęściej stosowany sposób w ogródkach przydomowych i na działkach). Cebula jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, potrzebuje do wzrostu żyznych próchnicznych gleb.

Cenne składniki zawarte w cebuli
Pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Przez całe stulecia cebula należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C.