#

KAPUSTA PEKIŃSKA

KAPUSTA PEKIŃSKA

 

Kapusta właściwa pekińska, lub w skrócie kapusta pekińska Brassica lapa L. subsp. pekinensis - podgatunek kapusty właściwej z rodziny kapustowatych.


Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska jest produktem niskokalorycznym, w 100 g tego produktu znajduje się jedynie 40 kcal. Kapusta pekińska zapewnia prawdziwy zastrzyk witaminy C jest jej tyle samo co w cytrynie czyli – 30-36 mg na 100 g. Dodatkowo w kapuście pekińskiej znajduje się witamina A, witaminy z grupy B, a także E, K, rutyna i beta-karoten.


Zawiera także bogactwo minerałów takich, jak: wapń, potas i magnez. Wewnętrzne liście kapusty pekińskiej posiadają najwięcej witaminy C, zaś zewnętrzne żelaza i kwasu foliowego.
 

Leczniczą substancją w kapuście pekińskiej są sole potasowe, siarka i witamina U, inaczej nazywana sulfonianem metioniny. Bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy, układ nerwowy i procesy trawienne. Wspomaga również pracę układu odpornościowego i pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.


Kapusta pekińska zastoswanie najczęściej znajduje w menu kuchni wschodnio-azjatyckiej, głównie chińskiej, japońskiej i koreańskiej. W kuchni polskiej najczęściej stanowi składnik sałatek i surówek. Jest również bardzo często używanym składnikiem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.