Koper (Anethum) – rodzaj roślin z rodziny selerowatych.
Właściwości koperku:
Działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością, dzięki zawartości olejków eterycznych. Pomaga w objawach kolki, wzdęciach i nieżycie górnych dróg oddechowych. Napar z koperku stosowany zewnętrznie działa antyseptycznie – łagodzi ropne zakażenia skóry i opuchliznę powiek. Surowce zielarskie koperku działają wykrztuśnie. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu.
Duża zawartość wapnia obecnego w koperku wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą oraz wolnymi rodnikami. Intensywny aromat koperku neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i zapobiega powstawaniu zapaleń dziąseł.
Najwięcej leczniczych właściwości mają świeże liście koperku. Suszony koperek ma znacznie mniej składników odżywczych i łagodniejszy smak.
Uprawa kopru
Koperek jest powszechnie znaną i łatwą w uprawie rośliną. Może być wysiewany bezpośrednio do gruntu w ogrodzie lub do doniczki. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek. W kuchni wykorzystywane są także pędy koperku jako np. składnik niezbędny do kiszenia ogórków.
Cenne składniki zawarte w koperku
Surowcem lekarskim jest cała roślina – liście, łodygi i nasiona. Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. W jego składzie znajdują się także olejki eteryczne np. karwon.