#

POR

Por

 

Por (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych


Właściwości pora
Por należy do warzyw najwcześniej docenionych ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Por często zalecany jest w dietach leczniczych i odchudzających. Odtruwa i odkwasza organizm, łagodzi kaszel, wzmaga potencję . Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga walkę z grzybami, spalinami i innymi toksycznymi czynnikami. Por pomaga odtruwać organizm. Bulion z pora jest niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.


Uprawa pora
Por uprawia się z rozsady bądź z nasion wysiewanych w inspekcie w marcu lub wprost do gruntu w kwietniu. Lubi stanowiska nasłonecznione, glebę żyzną, gliniastą.

Cenne składniki zawarte w porze
Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy.